Belofte

Omdat wij als scoutsers vol zitten met enthousiasme en  goesting om ons steentje bij te dragen aan deze wereld, is ook hier een officiële gelegenheid voor om juist dat engagement te bevestigen en beloven.

 

Als eerste jaar kabouter of welp geven wij doorheen het jaar onze scoutsgroet met één vinger in de lucht. Dit verandert vanaf dat we op kamp onze belofte doen. Bij deze belofte leren we de kabouter- of welpenwet en zingen we samen ons beloftelied. We krijgen een van de derdejaars als peter/meter. Zo krijgt die derdejaar de verantwoordelijkheid om ons niet alleen met onze belofte te helpen, maar ook daar klaar te staan waar nodig doorheen onze verdere scoutscarrière. Vanaf dan steken we twee vingers in de lucht die staan voor een belofte aan onszelf en de ander.

Eens we dan eerste jaar jonggiver zijn, komt onze tweede belofte eraan. We leren opnieuw een beloftewet en zingen het lied dat we drie jaar eerder al leerden opnieuw. Daarnaast leren we ook verschillende skills, die een echte scout vaardig moet zijn. Zo leren we hout hakken, sjorren, vuur maken en kaartlezen. Kortom skills die altijd van pas kunnen komen. Vanaf dit moment zijn we een volwaardige scout en steken we drie vingers in de lucht bij de scoutsgroet. Drie vingers die staan voor de belofte aan jezelf, de ander en de wereld.

 

Na elke belofte krijgen we een belofteteken om op ons hemd/onze trui te naaien. Waar naai ik dit er precies op? Neem een kijkje op onze kenteken-pagina