Werkgroepen

Binnen de leiding zijn er ook heel wat werkgroepen. Deze zijn er om allerlei zaken te bespreken, te evalueren en te verbeteren. Zo heb je teams die al jaren geleden op poten zijn gezet, maar ook teams met nieuwe, meer actuele thema's. 

  • Team socials: Dit is een team van drie heel enthousiaste leiding. De Facebook en Instagram pagina worden door hen beheerd. Zij staan in voor het delen van allerlei leuke foto's en filmpjes, zodat ouders eens kunnen spieken in de gekke avonturen van hun kinderen. Niet te vergeten maken zij via de sociale media kanalen ook vaak reclame voor alle geldacties, ouderfuiven, het sinterklaastoneel, etc. Bij belangrijke veranderingen in de planning of bij last minute aankondigingen zijn onze socials de snelste manier om jullie te bereiken! Ga dus zeker onze Facebook en Instagram pagina volgen, zodat je niets mist! 
  • Team proper: In elke leidingsploeg zit er een leiding die verantwoordelijk is voor het proper achter laten van de lokalen. Samen vormen zij team proper! 
  • Team creakot: In elke leidingsploeg zit er een creakotter. Deze persoon is verantwoordelijk voor het spel en knutselmateriaal dat ze met hun tak gebruiken. Samen houden ze alles op orde en vullen het materiaal aan waar nodig. 
  • Team sjorren: Misschien hebben sommige het al wel opgemerkt, aan elk begin van het scoutsjaar staat er op onze scouts een hele grote sjorringsconstructie. Dit indrukwekkend bouwwerk wordt in elkaar geknutseld door team sjorren! 
  • Team website: Deze spiksplinternieuwe site zou er niet geweest zijn zonder drie heel gedreven en enthousiaste leiding. Samen hebben zij dit allemaal in elkaar geknutseld om tot een mooiere en duidelijkere website te komen! Zij zullen deze ook beheren in de toekomst. 
  • Team totemisatie: De laatste jaren zijn de leiding in deze werkgroep druk in de weer geweest om de totemisatie van de givers en jonggivers te hervormen. Zij komen geregeld samen om hieraan te werken en delen hun ideeën dan met de andere leiding tijdens de groepsraden! Totemisatie is een zeer memorabel en belangrijk moment. Daarom is het van groot belang om totemisatie om de zo veel tijd te evalueren en wanneer nodig te verbeteren! 
  • Team integriteit: Integriteit is misschien wel één van de belangrijkste thema's in de samenleving van nu en dat beseft dit team maar al te goed. Zij bespreken onderwerpen zoals (seksueel)grensoverschrijdend gedrag, pesten, groepsdruk, eetstoornissen, racisme, agressie, etc. Hoe gaan we hiermee om? Hoe nemen we best maatregelen? Binnen dit team is er ook een aanspreekpunt. Dit is een persoon die je altijd kan aanspreken in vertrouwen wanneer je zit met vragen, vermoedens of klachten. Dit is voor leden, leiding, oud-leiding, eigenlijk iedereen die met iets zit. Hoe je dit aanspreekpunt kan herkennen is nog volop in overleg, maar hier komt later zeker meer info over! 
    Belangrijk! Iedereen kan een integriteitsschending melden, ook al ben je niet rechtstreeks betrokken.

 

Deze teams zijn ontstaan uit ideeën vanuit onze groep leiding. En nu vraag je je misschien waar halen ze dat allemaal vandaan? 

Doorheen onze leidingscarrière botsen we op probleemsituaties of thema's die in de huidige maatschappij spelen. Deze actuele onderwerpen zetten ons aan het denken. Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft een uitgebreid aanbod aan vormingen en cursussen waar je als leiding of jin aan kan deelnemen. Denk aan 'Vorming à la carte', 'Herfstontmoeting', 'Gilwel' of 'Jintro'. Door hier aan deel te nemen, krijgen we een beter beeld van hoe we deze thema's moeten aanpakken en starten we onze eigen werkgroepen op! 

 

Wanneer je kiest om te stoppen met leiding geven, moet dit niet het einde van je engagement zijn. Vele van onze oud-leiding (de paal) zetten zich nog vrijwillig in voor de scouts op andere manieren. De belangrijkste groep paal zijn de materiaalmeesters, of zoals wij ze graag noemen, de matties. Zij beheren al ons materiaal van gasvuren, potten en pannen tot patrouilletenten en sjorkoord. Al deze spullen zitten veilig opgeborgen in het mattiekot. Ook bij de groen- en klusdienst helpt een heleboel paal af en toe een handje. We kunnen ook met trots zeggen dat een aantal fanatieke oud-leiding vrijwilligers zijn binnen ons district en gouw.