Vrijwilligerswerk

Onze scouts zou niet zo goed draaien zonder zijn vrijwilligers. Van leiding en groepsleiding tot het oudercomité, iedereen draagt vrijwillig een steentje bij.
Dit jaar hebben wij een leidingsploeg van 58 man. De meeste van onze leiding zijn studenten, maar sommige werken ook al voltijds. Leiding zijn combineren ze dus met studeren of werk, hun eigen sociale leven, een studentenjob, etc. 

Leiding geven is een heerlijke bezigheid, maar het vraagt dus ook tijd en engagement. Er komt heel wat bij kijken, daarom geven wij binnen onze scouts aan alle jins een vorming, zodat elke toekomstige leiding heel goed weet wat leiding zijn inhoudt. Wat er bij  ons vrijwilligerswerk allemaal komt kijken, lichten we hieronder even toe. 

Voor de leiding is scouts niet enkel een activiteit op zondagvoormiddag. Het is veel meer dan dat. In de week komen ze samen voor de zogenaamde takraden, op deze momenten steken ze samen de vergaderingen in elkaar.

Ook zetten ze vele geldacties op poten om hun kamp extra te kunnen financieren. Zo heb je natuurlijk onze welbekende eetacties waar je kan komen genieten van heerlijke maaltijden in onze gezellige lokalen. Ook worden andere originele geldacties georganiseerd. Denk maar aan: Boogie-Night, kerstmarkt, steunkaartjes, wafelactie, mini cactussen verkoop en nog veel meer!

Hét hoogtepunt van een scoutsjaar is natuurlijk het kamp! Om dit helemaal te organiseren gaat de leidingsploeg op een kampvoorbereidingsweekend (KV). Een heel weekend brainstormen ze over alle activiteiten en spelletjes die ze op kamp willen doen. Ze maken een planning met een gedetailleerde dagindeling. Deze kampvoorbereiding wordt tot in de puntjes nagekeken door de groepsleiding en de DC's (districtscommissaris). Zij zorgen er voor dat alles in orde is, van kampvisum tot verzekeringen. 

Om de zoveel tijd komt alle leiding samen voor een groepsraad. Dit is het moment waarop er regels en planningen worden gemaakt. De afgelopen periode met weekends en eetacties worden dan overlopen en geëvalueerd. Als er zaken zijn die minder goed gaan, worden deze aangehaald en wordt er samen gezocht naar mogelijke oplossingen. Ook worden er succeservaringen aangehaald en nieuwe ideeën voorgesteld.

De groepsleiding organiseert voor elke tak een leidingsevaluatie. Dit is het moment waarop de leiding zich zelf en elkaar gaan evalueren op een leuke manier. De kwaliteiten per leiding worden uitgelicht en werkpuntjes worden aangehaald. Hierdoor krijgt de groepsleiding een beter beeld over de werking binnen de ploegen en een idee van wat voor soort leiding ze in de kuip hebben. 

 

Naast al dat is de leiding ook verantwoordelijk om de lokalen proper te houden. Elke maand is er een andere leidingsploeg aansprakelijk voor al het afval, beter bekend als de afvalmaand. Zo moet deze leidingsploeg van die maand dan de vuilniszakken buiten zetten, de wc's kuisen, glas naar de glasbak brengen, etc.

Je zult de leiding ook af en toe terug vinden achter de toog van ons scoutscafé, of achter kraampjes tijdens de sjorringsfeesten, noem het maar op.