Totemisatie

Wat is totemisatie nu eigenlijk en wat moet ik allemaal geloven van die wilde verhalen die de ronde doen?
Het is normaal dat je je erg veel vragen stelt over wat dit belangrijk scoutsmoment nu eigenlijk inhoudt. Dus laten we even wat antwoorden formuleren.

Wat is totemisatie?

De twee totemisaties zijn twee van de meest waardevolle, officiële momenten die je als scout doormaakt. Je leert jezelf kennen, je sterktes en je zwaktes. Je leert hoe jouw groep nu echt in elkaar zit. Kortom totemisatie is een heftig moment van reflectie en inzet.

Wanneer krijg ik mijn totems?

Als tweedejaar jonggiver krijgt ieder lid zijn totemdier. Dit is een dier waarmee je verschillende eigenschappen deelt. Je leert je eigen karakter kennen en hoe de groep en de leiding je ziet.

Als tweedejaar giver krijgt iedere lid zijn voortotem en bijtotems. Met je voortotem wordt je meest opvallende en geapprecieerde eigenschap in de verf gezet. De bijtotems zijn extra eigenschappen die ook onlosmakelijk deel van je uitmaken.  

Hoe gaat zo een totemisatie in zijn werk?

Een totemisatie is een moment van de confrontatie aangaan met jezelf, van uitdagingen aangaan en van zelfreflectie. Doorheen de dag krijgen de totemisanten opdrachten om hun engagement op de proef te stellen, om hen fysiek en mentaal te testen. Ze leren werken in groep en blindelings vertrouwen op de rest. Ook zijn er momenten van bezinning zodat de totemisant zichzelf leert kennen. Tijdens totemisatie wordt elk lid een beetje in de bloemetjes gezet. Aan de hand van hun engagement, waardering, erkenning en hun talenten geeft de leiding iedereen een totem/ voortotem. Hier steken zij dan ook heel erg veel tijd in, zodat iedereen de totem krijgt die hij verdiend! 

We willen ook zeker aangeven dat totemisatie alles behalve lijkt op een 'studentendoop'! We zijn ons bewust van de verhalen die de ronden doen en willen even oproepen om hier zeker niet naar te luisteren! Vernedering, alcohol en machtspelletjes hebben geen plaats in een officieel moment zoals het deze. De leiding stelt zich tijdens dit moment serieuzer  op, omdat zij zich heel bewust zijn van hoe belangrijk totemisatie is. Echter haalt dit absoluut niet weg dat zij op elk moment paraat staan om een lid te helpen of te ondersteunen. 

Kortom een totemisatie is niets om bang van te zijn. Op je totem mag je echt fier zijn als scout. Je draagt dat nog heel je leven mee en is één van de mooiste dingen om te bezitten. 

 

Bij meer specifieke vragen, stuur een mailtje naar het takmailadres of naar de groepsleiding

 

Ben je benieuwd naar de totems van je leiding? Ga op zoek op de takpagina's.