Openen en sluiten vergadering

Eerst en vooral zal je ons op zondagochtend om 9u30 altijd twee maal in twee grote vierkanten zien staan. Eentje voor den 32 (de groene dassen) op den beton en eentje voor den 48 (de rode dassen) op het grasveld. Bij de opening zal je de groene dassen telkens de scoutsvlag zien groeten, terwijl de rode dassen hun openingslied zingen.

Ook elke tak doet daarna nog een eigen opening. Zo verstoppen de kapoenen zich en roepen alle andere takken om ter luidst hun volkjes/nest/patrouillekreet.

Op het einde van de vergadering om 12u zie je dan weer overal hoefijzers verschijnen waar de mannekes met één, twee of drie vingers fier in de lucht, de scoutsgroet aan de leiding brengen.

Wat betekent deze scoutsgroet nu eigenlijk? Waarom steken we ons rechterhand in de lucht? Wat betekenen al die vingers van mijn rechterhand? En waarom geven we een hand met onze linkerhand en onze pinken gekruist? Meer info vind je via deze link: https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/leiding/rituelen-en-totems/scoutsgroet .